Строителство на тухлени къщи

By | 14.09.2017

Тухлата и тухленото строителство имат повече от хиляда години история. За това време тухлата се е доказала като един от най-дълговечните, най-евтини и най-топлоизолиращи строителни материали. Тухленото строителство продължава и днес да бъде символ на надеждност, практичност, комфорт и безопасност. Действително, фразата “моят дом е моята крепост” може да бъде казана само за сграда, построена от тухли и бетон. Освен, че е изключително надежден и дълготраен, тухлата е също и екологичен строителен материал. Сградите, построени от тухли, могат да имат повече от 100 години живот, т.е. могат да бъдат ползвани от 3-4 поколения. Специално строителството на тухлени еднофамилни къщи е най-предпочитаният вид строителство през 20-ти и началото на 21-ви век.

Притежаването на тухлена къща или вила и днес е израз на престиж. Строителството на нова тухлена къща дори с малка квадратура от 40-50 квадратни метра, струва няколко десетки хиляди лева. Тухлената къща или вила може да се ползва само през един от сезоните, но винаги може да послужи за целогодишно живеене в нея, стига собствениците на къщата да пожелаят да живеят в нея постоянно. Вече беше споменато за някои от достойнствата на тухлената къща – тя е сигурна и стабилна, може да се ползва от няколко поколения, в течение на дълги десетилетия не губи своите звукоизолационни и топлоизолационни качества. Тухлата и бетона имат доказани огнеупорни качества, което прави къщата от тухла и бетон максимално защитена от пожари. Освен всички друго, тухлената къща пази и цената си и представлява добра инвестиция за запазване на капитала.

Основи на тухлената къща – къщата, построена от тухли и бетон, е най-тежката еднофамилна сграда, поради което основите трябва да бъдат изключително здрави и солидни – единственото приемливо решение за основа на тухлена къща е монолитната плоча.

Стени на тухлената къща – стените на къщата, построена от тухли и бетон, е най-важното съоръжение в конструкцията на къщата. Стените на тухлената къща могат да бъдат двуслойни или трислойни, като след изграждането им се прави външна и вътрешна мазилка за допълнителна топло и звукоизолация.

Тук трябва да кажем няколко думи за утвърдените строителни норми и стандарти. Във всяка страна има строителни норми, които задължително трябва да се спазват, за да може построената сграда да притежава необходимата здравина и други качества. Конкретно за България ситуацията със стоителните норми е следната – от началото на 2015 година станаха задължителни европейските строителни норми, но още през 2014 строителните фирми можеха по желание да прилагат или българските или европейските строителни норми. Строителна фирма Бургос Строй, гр. Бургас, винаги стриктно прилага утвърдените строителни норми и в обектите, чието строителство беше започнато през 2014, вече се прилага европейските норми и стандарти за строителство.

Покрив на тухлената къща – принципът, по който се и изграждат покривите на тухлените къщи не се е променил съществено през последните столетия, всички промени в строителството на покривите, които изглеждат съществени, са всъщност козметични – в основата си строителството на покривите на тухлените къщи е същото, каквото е било векове наред. Трябва да се подчертае, че строителствот на покрива всъщност е най-сложната и трудоемка задача в строителството на тухлената къща.

Довършителни работи – всъщност това е сериозен и трудоемък процес, който освен това отнема и доста време. Задължително е довършителните работи също да бъдат извършени от опитни професионалисти.

Времетраене на строителството на тухлена къща – обикновено за полагане на основите са необходими 2-4 седмици – в зависимост от вида на почвата, върху която ще се строи, от дълбочината на изкопа и други фактори. Изграждането на стените обикновено отнема 12-16 седмици, покрива, в зависимост от сложността на конструкцията обикновено отнема 5-7 седмици, довършителните работи като мазилка, шпакловка, замазка, монтаж на врати и прозорци, монтаж на корнизи и т.н. – може да отнеме повече от 20 седмици. Полагане на електрическата инсталация обикновено отнема още 2-4 седмици, канализацията за топла, студена и отходна вода – още около 4 седмици. Различни други дейности се извършват паралелно, докато текат строителството и довършителните работи. Като цяло изграждането на тухлена къща отнема около 40 седмици, което е около 10 месеца.